De kracht en gezag van kleur.

Jelle Kampen maakt in zijn monumentale werk op bijzondere wijze gebruik van de kracht en het gezag van kleur. Kleur en licht zijn onontbeerlijk voor de beleving van de wereld. Toepassing van kleur in de openbare ruimte biedt een uitgesproken mogelijkheid om een bepaalde sfeer te creëren. Kampen schept met zijn synergetische schilderkunst in parkeergarages en andere openbare ruimtes een esthetische en positieve omgeving die onontbeerlijk is voor het welzijn van de bezoekers.

Dankzij de beeldende kracht van kleur ondergaat zelfs het interieur van een parkeergarage een ware transformatie. In het kleurenprogramma beweegt de bezoeker zich als het ware in de kleuren en kan zo hun evocatieve kracht ervaren. Kleur, licht en schoonheid bieden een optische-esthetische ervaring, geheel in overeenstemming met de filosofie van De Stijl en veranderen de onveilige sfeer van zo'n garage om in een aangename, veilige omgeving, waarin de bezoeker zich niet meer ontheemd voelt.

Het werk van Kampen past in principe in de traditie van de (uit)beelding van de ruimte met kleur, zoals o.a. theoretisch en praktisch en ontwikkeld door illustere voorgangers als Theo van Doesburg, Piet Mondriaan in De Stijl. Het facet dat Kampen daaraan toevoegt zorgt ervoor dat zijn werk niet wordt gehinderd door de dogmatiek van zijn voorgangers. Hij combineert monumentale kleurtoepassingen met decoratieve en verhalende voorstellingen, die hij al kijkend en luisterend naar de architectuur en gebruik van het gebouw ontwikkelt. Met name hierin onderscheidt hij zich van veel andere monumentale kunstenaars, die doorgaans uitgaan van de op zich voorstellingsloze, beeldende kracht van kleur. Bij Kampen komen geometrische vormen, figuratieve schilderingen en verhalende voorstellingen harmonieus samen in een gebouw.

Gabriëlle Verkruissen